De kunstenaar

Anna’s wortels liggen in St-Petersburg (Rusland), de stad met een immens cultureel erfgoed die een grote invloed heeft gehad op de kunstenares. Volkova’s vader speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Hij was een beroemde Russische documentairemaker, doceerde op de kunstacademie en was als fotograaf verbonden aan de wereldberoemde Hermitage. De driejarige Anna moest dagelijks schetsen maken waarmee hij haar trainde in het leren kijken.

Anna volgde zowel klassiek als modern kunstonderwijs, en de combinatie van de twee benaderingen kan worden teruggevonden in de meesterlijk uitgevoerde kunstwerken.

Volkova wordt voornamelijk erkend in haar porselein en mozaïekwerken, tegels en raaminstallaties die kunnen worden gevonden in verschillende musea, openbare ruimten en privécollecties.

Anna heeft jaren gewijd aan het bestuderen en experimenteren met verschillende materialen. Ze ontwikkelde unieke methodes in porseleintechnieken en polyurethaan gietwerk, die het haar mogelijk maken haar uitzonderlijke kunstwerken te creëren.

Anna woont en werkt in Amsterdam.

Opleiding

  • 2005-2007
    Sandberg Instituut, Amsterdam. Afgestudeerd in juli 2007
  • 1998-2001
    Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Afgestudeerd in juli 2001
  • 1992-1998
    St-Petersburg Stieglitz State Academy of Art and Design. Afgestudeerd in mei 1998

“Voor de tentoonstelling "The Dutch House. Dreams of Peter the Great" in het Peterhof State Museum heeft Anna Volkova een installatie gemaakt met 50 porseleinen tulpen - de favoriete bloemen van de tsaar. Haar tulpen zagen er zo levendig uit dat de bezoekers niet geloofden dat ze van porselein waren. Midden in de winter was het een bloeiende oase in ons museum.”

Elena Kalnitskaya | algemeen directeur van Peterhof State Museum. Rusland