Bloemen van porselein

Haar porseleinen kunstwerken zijn een eerbetoon aan de inspiratie die bloemen aan veeltallige kunstenaars en ontwerpers hebben geboden voor honderden jaren. De variatie in vormen en kleuren, de kortstondige bestaansduur en breekbaarheid van bloemen fascineren haar. Ze tracht hun schoonheid te vangen en koos daarom voor porselein, vanwege de helderheid, plasticiteit en doorschijnendheid. Het representeert puurheid zowel als luxe en geeft sterke uitdrukking aan de sierlijkheid van bloemen.

Anna Volkova experimenteert met porselein en ontwikkelde een aantal technieken gebaseerd op oude Chinese recepten die het haar mogelijk maken om extreem dunne, resistente en doorschijnende objecten te maken. Iedere bloem wordt met de hand gemaakt en verkrijgt haar individuele verschijning aan het bakken bij een hoge temperatuur. Met de gekrulde en bijna barokke vorm van de bloem en het fragiele oppervlak lijkt het op een sieraad. Iedere bloem is uniek in de combinatie van vorm en kleur. Het wordt handgevormd van gekleurd of wit porselein en gebakken op een hoge temperatuur. De niet-geglazuurde afwerking zorgt voor een zachte, matte textuur, met de uitstraling van een echte bloem.

“Door haar gevoeligheid voor de natuurlijke kracht van schoonheid van bloemen weet ze deze kwetsbare schoonheid van de bloem te vangen, het vluchtige te behouden en het tijdloos en onsterfelijk te maken in een eeuwig kunstwerk.”

Thierry Boutemy | bloemist